středa 4. července 2012

Jak nakupovat chytře?

aneb konec zasnemámconasebe v Čechách...
Pořád nakupujete a stále nemáte co na sebe nebo jenom potřebujete zklidnit tu bouři ve vaší peněžence?
Pravidlo 1.: udělejte si wishlist.
  Dejte si na něm záležet, vyházejte z něj zbytečnosti, nesmysly a nechte jen věci, které opravdu potřebujete a nebo po nich neskutečně toužíte.

Pravidlo 2.: Nahrajte si wishlist do hlavy a myslete na něj při nakupování. 
 Zapomeňte na módně křiklavou růžovou sukni, když nemáte co na sebe (nebo si to alespoň každý den ráno myslíte:) že jo!žejo! ... Kupte si tu, co jste si naplánovala. 
Když budete jednat promyšleně, už se vám to nikdy nestane. Věci budou mít svůj účel a budou ho plnit. Uvidíte!
Pravidlo 3.: Nakupujte ve slevách. 
 Využijte toho, od toho tu přece jsou! Zapomeňte na impulsivní nákupy. To, že je něco zlevněné, ještě neznamená, že vám to bude automaticky slušet a že to budete nosit! 
   Jděte po věcech, které byste si jinak nemohli dovolit anebo se vám před slevou zdály předražené. Chtějte věc, která je zároveň výhodná a je součástí vašeho plánu! Jako fakt to šíleně barevné triko nechte ležet, když víte, že si ho na sebe vezmete jen jednou(a to jenom proto, že je nové..)a jinak se vám do šatníku nehodí... že je vám to povědomé ? :))
Staňte se opravdovými mistry ve výhodném nakupování!
Pravidlo 4.: Pozor na doplňky!
 -Peříčkové naušnice, bez nichž nemůžete existovat (a hodí se vám k více outfitům) , velký prsten, nový náramek. Doplňky jsou kořením outfitu, ale stejně tak se může stát, že podlehnete nesmyslnému kousku, který pak budete horko-těžko kombinovat.
 -Aby se vám doma neválely zbytečné korále, jděte najisto. Kdykoliv půjdete nakupovat, vybavte si, jaký styl doplňku chcete. Chybí vám výrazné barevné naušnice, když pořád chodíte celá v černém a potřebujete něčím rozsvítit? Nekupujte si stříbrný náramek. Nekupujte si žluté korále, když nutně potřebujete zlatý náramek. Příště vám to bude opět chybět!!! a korále poputují ke kamarádce (nebo na věšák)..
achjo další dvě kila v háji co?


Pravidlo 5.: Dělejte si krátkodobé plány.
Na wishlistu máte vše, co potřebujete na sezónu. Ovšem další věci najednou postupem času vyplouvají na povrch. Jak jste mohla v dubnu tušit, že vám přes zimu myši sežraly plavky? Napište si krátkodobý seznam nákupů a vydejte se do boje (ale no tak, jakého boje?) ! 
Neustupujte od svých zásad, jinak se nikdy nevyhrabete z bludného kruhu nesmyslného nakupování!

Pravidlo 6.: Pište si všechno, co si koupíte! 
Nakreslete si tabulku a pište si do ní vše ohledně nákupů. Já mám ráda takové věci na papíře. Takže jsem si narýsovala tabulku, do které píšu: Kdy, co, značku, důvod koupě, utracenou částku a poznámku(ohledně slev-to abych viděla jak jsem vychytralá :)). Jakmile se vám budou hromadit řádky a utracené sumy peněz, budete vědět, kdy přibrzdit. Každopádně skvělá věc, jak si uhlídat výdaje za oblečení.

Pravidlo 7.: Kašlete na trendy!
Samozřejmě to nemyslím doslova, ale promyslete si, který z nich zabudujete do stávajícího šatníku. Hodí se vám do něj? Dejte si načas. Jakmile budete doma brečet nad květovanou košilí(ačkoliv k ní nemáte sukni, nebo vás zbytečně rozšiřuje), už bude pozdě... 
Nejjednoduší je, když máte kvalitní základ a trendy promítáte do doplňků. (ano slyšeli jste slovo boží, to jste nevěděli co ?:))
A pokud podlehnout chceme? Jděte po čuchu! Dá se vysledovat, který trend pofrčí i další sezónu. Jsou to zejména modifikovatelné stálice typu: v létě: kytky, barvy, bílá apod., v zimě: kůže, kožich, zemité barvy anebo trend, který je natolik silný a nový(tedy dlouho nenosený), že je pravděpodobné, že se udrží i napřezrok!
Za ty ostatní nemá cenu nijak zvlášť utrácet... nakupte si je ve slevách (protože pokud po té asymetrické sukni budete toužit masochisticky o měsíc dýl, už to něco znamená!)
Pravidlo 8.: Vybudujte si kvalitní základ.
Ano opět a po sté. Můžete si frfňat, ale základ vás vždycky podrží. Základ je tu od toho, aby vás dostal z maléru, aby zachránil zbytek outfitu, po impulsivním nákupu. Článků o základech šatníku bylo napsáno tolik, že snad ani nemá cenu vyjmenovávat... navíc, každý má základ trochu jiný, takže si ho určete sami a budujte. Přeju hodně sil odolat trendovým lákadlům...:)

Pravidlo 9.: Definujte si svůj styl.
Že se stále hledáte? Nevadí, chvíli to trvá, než se najdete(někomu i celý život). 
Můžete ale už teď vědět, které barvy vám sluší, který střih vám sedne a z toho pak vycházet. Jen na to nezapomínejte a řiďte se rozumem... Nemá cenu se cpát do košile s límečkem, když vám přidává pět kilo...(no jo já vim, když tý blogerce tak slušela, tak jaktože v tom vypadám jak tuleň? aha? AHA!)


Pravdilo 10.: Zkoušejte nepoznané.
Máte svůj wishlist, řídíte se jím, základy máte celkem slušné a teď máte chuť trochu zazlobit a koupit si něco trochu jiného? Člověk musí někdy upustit plyn a podlehnout svodům nesmyslné koupě. Dost často si v obchodě vyberu věci, které bych si jinak nekoupila a jdu si je prostě jen tak vyzkoušet. Jen tak pro experiment! Často jsem překvapená, že věc, která ale vůbec nepasuje do mého šatníku, je skvělá a sluší mi. Můžu tak poodhalit další věc, která se může nakonec stát šatníkovou stálicí!


Pravidlo 11.: Buďte systematická!
Systematicky se pohybujte po obchodu. Neztrácejte čas, bolavé nohy vám brzy napoví... Každý obchod má trochu jiné rozmístění, ale pokud máte pár oblíbených, kam chodíte, brzy víte co kde najdete. Nezdržujte se, když jdete opravdu jen pro plavky. Akorát se vám bude natuty něco líbit a utratíte mnohem víc, než jste chtěli!


A nezapomeňte! Pravidla jsou tu od toho, aby se porušovala! :)
Máte také nějaká svá pravidla, která rádi porušujete?

10 komentářů:

  1. Naprosto skvělý článek! Já mám jeden tip - nahrávám si obrázky toho, co si chci koupit do iPhonu, abych je měla vždy při sobě a mohla si připomenout, pro co jsem do toho obchodu vlastně šla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. hezky napsáno! líbí se mi, že si píšeš seznam toho,cos nakoupila, přemýšlím o tom, že si něco podobného taky založím :)

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý článek! něco pro mě :D já když se v obchodech totiž rozjedu, tak to vždycky stojí za to :D naštěstí jsem se už odnaučila si kupovat věci, který bych nenosila nebo mě až tak nenadchnou :D :)

    ja si svůj wishlist píšu do poznámek v mobilu :) mám tam co chci, kde jsem to viděla a za kolik..

    OdpovědětVymazat
  4. ja si radsej wishlisty nepisem, lebo by som prisla este na viacej veci, ktore by som chcela:D

    OdpovědětVymazat
  5. mam wishlist, kterej velice ráda podvádím:D...ale je to dobrá self podpora...nakoupim něco ve slevě a ještě si říkám, jak jsem dobře udělala, že jsem to stejně přece chtěla:D

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek!
    A pravidlo? Jo, mám: NEŽRAT PO 23:00 :))

    OdpovědětVymazat
  7. díky všem krásky! Je načase zapojit rozum a nenechat se rozhodit obchodními fígly značek (anebo svým vlastním mozkem...) To tak! Nás už neoblbnou! Ani jeden! :)))

    Ally.in.world: to dodržuju taky.(no ikdyž... :)

    OdpovědětVymazat
  8. je to fakt hezky napsaný a zní to strašně dobře, ale bohužel se tim moc řídit nedokážu :D zvlášť teď v období slev se shopaholické já probouzí častěji něž jindy a řádí s větší silou ,))
    zvu tě ke mě ,) http://tutdelafrut.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat