čtvrtek 13. prosince 2012

10 způsobů Jak nosit parku

Parka se pomalu stává fenoménem. Nikdy jsem snad nepotkala tolik lidí v parce jako letos. Snad pro její variabilitu jí všichni tak milují! Proto jsem se rozhodla jí věnovat trochu více prostoru.
Trocha teorie:
Parka je druh bundy s kapucí, kterou často lemuje kožešinka (ta má za úkol zachytávat sněhové vločky, aby vám nepadaly do očí a chrání vás proti mrazu a větru). Prapůvod má u eskymáků, uplatnění našla při práci v severských zemích (vzpomeňte si na všechny ty filmy z prostředí Antarktidy, Aljašky aspol...např. The Thing)
Postupně se parka začala používat pro vojenské účely v chladnějších zemích a v Anglii  později i jako bunda pro děti (kde je typická oranžová podšívka).
Parka dnes neslouží jen jako pohodlná zimní bunda, ale přenáší se do všech ročních období, takže pokud si ji jednou oblíbíte, můžete si její variantu pořídit i na jaro a léto. Barevnost většinou odpovídá přírodním barvám...khaki zelená, modrá, písková, béžová, ale i černá.
Parka je oblíbená hlavně v kombinaci skinny+parka a mini/šortky+parka.
Sepsala jsem pro vás deset způsobů jak nosit parku...
1. Klasický městský styl: s úzkými džíny a obyčejným topem. Jednoduchost je tady žádoucí. Doplňte jen zajímavým přívěskem na krk, z vlasů umotejte drdol. Na nohy vojenská bagančata nebo bikery. Tenhle styl je hodně oblíbený, takže nezapomeňte na nějaký originální doplněk (taška, brož, šála...)

na jaře...
 v zimě...
___________________________________________________________________________________
 2. Dívčí styl: romantické (vzorované šaty), hrubě pletený svetr. Tak trochu roztržitá, zasněná a uvolněná. Doplnit o romanticky vyhlížející čepici a shodit drsně vypadající obuví.
 3. Rebelsky: s boyfriend džíny, krátkým svetrem nebo mikinou. Výrazné brýle.
4. Sexy: s nadkolenkami a průsvitným topem. Jako doplňkem budiž sexy kočičí výraz v očích...
 5. Přepásanou: jen šaty + parka a pásek přez.
 6. Se šortkami: džínovými, koženými, krajkovými- jak je libo! Vojenské boty nebo vysoké kozačky těsně pod kolena. Basic top, punčochy...tolik možností!
 7. Parka jako vesta. Jestliže vás přestala bavit stará kratší letní parka, jednoduše jí ustřihněte rukávy a noste jako vestu. Já tu svojí v létě téměř nesundala... :) Na podzim případně vestu navrstvěte přez koženou bundu a získáte tak trendovou bundu s koženými rukávy.
 8. Elegantně: S podpatky, psaníčkem a elegantními šaty.
9. Supersportovně: Troufněte si na mix výrazných sportovních tepláků, mikiny nebo topu, parky a konverzek...
10. Nečekaně: s dlouhou sukní nebo raději šaty? Parku v tomto případě noste rozepnutou a uzpůsobte i doplňky (dlouhý závěs na krk, crossbody taška, dlouhá šála...)
U parky víc než kde jinde platí pravidlo ohrnování. Pokud se nejedná o zimní parku, kde by člověk riskoval umrznutí končetiny, neváhejte ohrnovat rukávy do libovolné délky. Outfitu to dodá na ležérnosti a nenucenosti. Tenhle typ bundy dovoluje nespočet nových kombinací, narozdíl třeba od kabátku, kde si moc vyskakovat nemůžete...
Hrajte si! Jak nosíte parku vy?
a jestliže potřebujete pořádnou dávku inspirace klikněte sem: http://trendtation.com/looks/parka

8 komentářů:

  1. pekny clanok Lucka :) a inak vsetko naj k meninam :)

    OdpovědětVymazat
  2. jsi parkový král! :D já mám jednu, černou, ale spíše na jaro/podzim, takže je zatím na odpočinku..:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj.Vše nejlepší k svátku ti přeji.Moc ti to sluší,opět.Jinak,dříve(70.,80.léta) se chodilo hodně v parce,opravdu,tenkrát jí měl kdekdo.Takže jsi mě svým článkem vrátila na chvíli do mého mládí,díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Nooo dobrý! Tak já si tu parku teda pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. dát jí přes šaty by mi nenapadlo a přitom to vypadá tak dobře :)
    http://nemesisjournal.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. dlouhe vlasy ti moc slusi!

    OdpovědětVymazat
  7. supr článek, škoda že všichni nosí jen tu první variantu...

    OdpovědětVymazat
  8. Me gusta mucho tu estilo, bonito blog! :)

    OdpovědětVymazat