pondělí 28. července 2014

Too Many Clothes, Too Much Money, Too Less Creativity

Kolikery boty máte na jednu sezónu? (5-6 párů? Na blogerku sakra málo!) Kolikery nové šaty si pořizujete na léto? Kolikrát dané kousky nosíte? Nosíte je vůbec? Tohle jsou možná otázky, které si moc často nepoložíte, nejspíš ani nemusíte. Máte všeho tak akorát a všechny kousky si dokážete užít! Ale co blogerky? Každý týden/den nové články, nové boty, nové kabelky, nové posedlosti. Čtenáři pasou po nové inspiraci a vy je musíte uspokojit (jsou tak nenažraní!). Vždy se najde nová dokonalá XY doplňte si sami, všechno co si pořizujete si přejete už dávno...Já sama se v tom často vidím. Ale na druhou stranu dokážu říct dost a místo dalších nákupů ty věci co už mám prostě nosím. Třeba každý den stejné, nebo podobné věci, prostě je přijímám za svou součást, kombinuji mezi sebou... Další kožená sukně? Sotva unosím ty co mám, tak proč? Proč to děláme? Zpátky do lesů! :)
Co myslíte vy, nepřipadá vám to všechno už prostě trochu MOC!? (Konzum bo co?) 
Když jsem byla ve věku dnes začínajících blogerek, měla jsem dvoje boty na sezónu (na střídačku žejo) a v podstatě je nosila až do roztrhání (jsem musela no). Jednou za čas jsme se ségrou vytáhli mámu na nákupy. No moc často to nebylo. Na střední jsme ji tahaly na nákupy častěji, ale pořád to bylo v normálu (a jsem za to ráda, odborný/finanční dozor není od věci). Dnes potkávám skupinky teenagerek s hromadami levných hadříků ve frontě k pokladně v H&Mku a usmívám se (vyzrála jsem na to, ale tímhle jsem si taky prošla, byť v menší míře jakmile jsem si začala sama vydělávat a nikdo mě nehlídal a nekrotil). Nákupy se pro mnohé staly sportem, zábavou pro nudná odpoledne (nemluvě o potřebě držet krok s ostatními, že-co by si o vás ostatní mysleli, kdybyste neměli tohle a tamto..chacha!). Doma se na nás pak valí ze skříně kupa zmačkaných triček ze slev, v podstatě ani nevíme, kde se tam vzaly. Aha, to byl výhodný nákup v Zaře. Triko za stovku, to se neztratí...(ztratí. A snadno :) Ale co jsem tím vlastně chtěla říct?  Opravdu všechny ty nezbytné kousky potřebujeme? Unosíme je? Není to tak trochu nudné? Není zábavnější ty věci, které už máme, zkoušet více kombinovat a opravdu je NOSIT? Schválně kolik kousků ve vaší skříni jste na sobě měli jen jednou? Nebude jich příliš moc? Plýtváme svými penězi, časem a naše kreativita přichází vniveč. Co je tak obdivuhodného na dalších botech, ve kterých se nedá chodit (a ještě se nestydíte to přiznat?) No nic, já si už dva týdny nic nekoupila a ráda bych to vydržela alespoň celý měsíc. Nechci už hromadit kusy bavlny jak křeček v nové fashion noční košili... Jak jste na tom vy? Vydrželi byste? Přijímáte tuhle výzvu?

ph.T.//shoes/Bianco,skirt/Zara,top/Weekday,jacket/Nymph outlet, hat/hm, sunnies/Monki,bag/Lindex, necklace/Pilgrim

24 komentářů:

  1. Aktuální téma, co? Akorát mám pocit, že ve finále do toho jdou stejně ti, co už to maj v hlavě srovnaný a pipinky, co by potřebovaly stopku jak prase drbání, budou bezhlavě nakupovat dál. Ale aspoň, že se o tom mluví/píše.
    Taky už to mám za sebou... no, nejspíš si tím musíme projít všechny :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy na sezonu mám jen dvoje určité boty které nosím pořád. Nakupování mě baví ale když na to prostě nemám, tak to mít nebudu a spokojím se s tím co mám a snažím se to stále kombinovat aby to vypadalo jako nové. Šetřím si i na spousty jiných věcí než abych měla všechno oblečení které si umanu :-) Neříkám že by mě prostě nakupování nebavilo jen prostě vím co si můžu dovolit a co budu moct kombinovat a je mi jedno jestli někdo řekne že tenhle kus nosím pořád a je starý, proč ne když se mi to líbí a snažím se to kombinovat :-)
    www.bokattyna.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. V prvom rade k tomu čo máš na fotkách- super pohodová kombinácia! :) A k tým nákupom- samozrejme vídavam v nákupných centrách dievčatá vo veku 13-16 ktoré vymetajú obchody a chodia ovešané igelitkami, popritom samozrejme hádžu na sociálne siete fotky čo všeeeeetko nakúpili :D No stáva sa, aj ja som bola v ich veku no vtedy bohužiaľ som určite nemala také vreckové aby som si toľko vecí mohla kúpiť. Teraz keď som staršia si veci rada premyslím, hlavne si kladiem otázky či to vôbec budem nosiť, či to mám s čím kombinovať a či sa v tom príjemne cítim. To je podľa mňa pri kúpe vecí najdôležitejšie. Mesiac bez nakupovania oblečenia by som určite vyskúšala, hlavne sa chcem príjemne prekvapiť koľko peňazí tým ušetrím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju! Ano vytahovani se s hromadou nenakombinovatelnych hadru jsem mela take na mysli ;) ale tak asi bysme se mozna chovaly stejne mit vetsi kapesne ;)

      Vymazat
  4. Rozhodně souhlasím, než mít x triček nevalné kvality, radši pár kvalitních. Nakupuji ve slevách, ale všechny kousky unosím a konečně jsem si obnovila svůj šatník. V podstatě vždy čekám na slevy, letos jsem nakupovala až poprvé teď v létě a věci ve skříni mi v klidu postačí až do zimy.

    OdpovědětVymazat
  5. nedokážu si poručit:( teda hlavně poslední dobou...na druhou stranu to možná bude právě tím, že jsem v tý prvotní fáze hard full workera, takže najednou mám peníze pravidelně a víc než dřív (i když to i tak nestojí za řeč, a kdybych měla dostávat tolik i za rok a dýl, tak to zabalim)...ale "můžu" si najednou dovolit utratit víc a podle toho to taky vypadá:P s jídlem roste chut a nedokážu se ted omezovat...ale vzhledem k tomu, že už to pomalu nemám kam dávat a se starým se taky loučit neumím, tak ta nákupní manie snad za nějakou dobu opadne
    jinak samozřejmě šetřím hlavně na cestování, ale hlavně na nějakou exotiku, jenže mam ted problém sehnat partnera na cestování, tak snad do tý doby všechny prachy na cestování neproshopinguju:D

    a ta kožená sukně ti moc sluší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky :) tak tohle obdobi si jeste zive pamatuju, myslim ze to bylo kdyz jsem zacinala blogovat- to to vlastne jeste podporilo...

      Vymazat
  6. To je přesně ono, k čemu jsem dospěla v poslední době. Na co kupa hadrů, stačí tolik, co budu opravdu nosit. A momentálně mě vůbec nebaví chodit do obchodů, jednak v Praze nic nemají a ani nic nepotřebuju...

    OdpovědětVymazat
  7. Aktuální téma. Můj největší problém jsou boty, levné boty. Jakmile vidím ve slevě pár na pohled sice hezkých a trendy, ale na nošení naprosto nepohodlných bot, musím je mít, protože stojí přece dvě stovky a je to kup století. Haha. A než se naděju, najednou mám doma dvacet párů lodiček a třicet párů balerín. Za většinu z nich jsem dala byť jen o málo víc než ty dvě stovky, ale na co - chodit se v tom nedá a měsíc pak od samých puchýřů stejně tahám jenom conversky.. avšak minulý týden mi přítel otevřel oči, když znechuceně prohlásil "nosíš fakt hrozné boty." A já se nad tím zamyslela a viděla tu kopu nepotřebných škrpálů, kterých se teď postupně zbavuju. Výzvu přijímám a minimálně půl roku žádné boty (kromě kvalitních kožených lodiček za dva týdny na státnice) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Kozene boty se vzdycky vyplati, stoji za to pohodli a nezpocene nohy mam-li byt az moc uprimna :))

      Vymazat
  8. Úplne súhlasím, skvelý článok Lucka, je to číry konzum, vôbec toho toľko netreba, ja som svoj postoj prehodnotila, akonáhle som začala riešiť farby a farebnú typológiu - akonáhle poznám, ktoré farby so mnou ladia, s mojím sfarbením pleti, očí, vlasov, veľakrát aj keď niečo zháňam a odídem naprázdno (najmä teraz v lete je všade kopa pastelov a mne ako tmavému typu svedčia tmavšie a sýte farby - tipujem ťa tiež na tmavý typ):) jednoducho je už tažšie niečo schopné farebne a strihovo (a ešte to musí zodpovedať môjmu vkusu) a chcem si budovať kombinovateľný šatník, kde bude len pár vecí. Písala som o tom aj článok: http://krasavnutri.blogspot.sk/2013/12/ako-na-satnik-buduj-pevne-zaklady.html

    Obdivujem tvoj minimalizmus a myslím, že minimalistka som i ja, akurát som dosť maniak na doplnky a bižu, ale ostatné veci mám skôr jednoduchšie, začínam obľúbovať B&W módu oživenú malým farebným akcentom, napr. červenou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ešte mi napadol tento článok: http://www.supervizaz.net/blog/ako-vytvori%C5%A5-dobre-kombinovate%C4%BEn%C3%BD-%C5%A1atn%C3%ADk - tu je to krásne ilustračne znázornené, že netreba veľa.
      A príkladom si i ty;) Niekto by povedal čierna nuda, ale nie, naopak je to kreatívne a stále vyzeráš inak a si jednoducho "svá" :)

      Vymazat
    2. Diky za odkazy fajn clanky, ja si sve barvy take hledala dlouho a cerna a bila mi vyhovuje nejvic a vubec to nemusi byt nuda pokud si s nimi clovek trochu pohraje, se strihy, materialy a doplnky ;)

      Vymazat
    3. Niet začo ;) Mne sa tiež čierna a biela veľmi páči, a okrem toho máš šťastie, že ti čierna neskutočne svedčí, málo ľudí si ju môžu dovoliť priamo k tvári.

      Vymazat
  9. Krasny a jednoduchy outfit :) Co sa tyka nakupovania, snazim sa to obmedzovat lebo to fakt nemam kam davat :( Ale v poslednej dobe som sa polepsila, nepotrebujem tolko veci, snazim sa v tom udrzat poriadok, uz si to vsimol aj moj bracha :D Vyberam si len prirodne materialy a nahradzam, to co sa mi obnosilo .. topanky su zvlastna kategoria: stale hladam tie idealne na opatku, v ktorych prejdem bez problemov 4km z prace peso :) Do mesacnej nenakupovacej vyzvy by som kludne isla s Tebou :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Boty jsou kapitola sama pro sebe :) budu drzet palce at najdes ty pravy!

      Vymazat
  10. Svatá pravda. Množství zabíjí kreativitu. Já jsem takhle "procitla" před pár měsíci, a i když jsem od tý doby nějaké ty nákupy udělala, rozhodně jsem u nich přemýšlela víc než dřív a prováděla je nejčastěji v sekáčích/charity shopech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakupovani samo o sobe hrich neni pokud si kupujes veci ktere budes nosit rada a casto, horsi je to s temi impulsivnimi nakupy, kdy si neco koupis a nepremyslis k cemu z satniku to das. Pak z toho vyleze bud paskvil nebo hur- tu vec si clovek nikdy na sebe nevezme :(

      Vymazat
  11. Ach strasne suhlasim.. a hlavne neviem naco som sem vobec zavitala. Saty a outfity mas pekne, o to pokoj.. je vidno ze si nasala kodansku atmosferu do posledneho duska. Avsak rovnako ako napr. Pavlina Jagrova ste pre mna blogerky, ktore nonstop len nakupuju nove veci a nechaju sa strhnut kazdym jednym trendom, bez vynimky a bez rozmyslu ci vec, ktoru kupia vydrzi v mode viac nez mesiac. no nic, tak nech sa ti peniazky co najdlhsie sypu :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim ze nad nakupy hodne premyslim, trendy mam rada, kdyby ne tak bych asi byla prd blogerka, protoze blogy jsou o inspiraci a k tomu proste trendy patri, vybiram si takove, ktere vydrzi vic nez jen jednu sezonu to jsi se moc nestrefila, anebo muj blog neznas.

      Vymazat